background

Video analyseren met Google Tag Manager

Velen van ons maken tegenwoordig gebruik van Google Tag Manager. Het is een prachtige tool om op een toegankelijke manier informatie over je website te analyseren. Met name het klikgedrag van je website bezoekers, wordt door Tag Manager in kaart gebracht. Google Tag Manager beschikt zelfs over een ingebouwde functionaliteit om Youtube Video’s te meten. Een klant van ons had echter de behoefte om de performance van zijn HTML 5 video te tracken. Gelukkig kan dit ook met Google Tag Manager!

Stap 1: is er een video op de website aanwezig?

Om te kijken of er een video aanwezig is op de website ga je naar het tabblad variabelen. Hier maak je een een nieuwe variabele en kiest voor aangepaste JavaScript-Macro. Wij gebruiken de volgende aangepaste JavaScript-Macro.

Stap 2: Een trigger op basis van de aangepaste JavaScript Macro

Wanneer laten we de bovenstaande script afgaan? We kunnen het op alle pagina’s laten afgaan, maar wat is het nut als er maar op een pagina een video aanwezig is. Wil je één aparte video tracken dan kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van de trigger: “Pageview” en voeg je de URL toe van de pagina waar je video staat.

Een beter idee is om het script af te laten gaan als de pagina een video bevat. Hiervoor ga je naar: triggers => nieuw => (paginaweergave) DOM gereed. Je kiest hier voor: custom javascript (stap 1) is gelijk aan true. In principe zeg je als de pagina een video bevat, laat dan de trigger afgaan.

Stap 3: Aangepaste HTML tag aanmaken

Ga naar tag => nieuw => aangepaste HTML en voeg de aangepaste HTML code toe. Vergeet niet om de trigger uit stap 2 toe te wijzen! Er zijn genoeg aangepaste event-listeners op het internet te vinden wij hebben gebruik gemaakt van de deze code. Het ene laatste stukje code!

Stap 4: Variabele data layers aanmaken

Google Tag manager herkent niet automatisch data die die is opgeslagen in de gegevens laag. Wil je dus informatie doorsturen naar Google Anlatyics dan is het noodzakelijk een variabele data layer aan te maken. Ga hiervoor naar: variabelen => nieuw => variabele voor gegevenslaag en voeg eventAction toe. Doe hetzelfde voor eventCategory en eventLabel. Zie onderstaande afbeelding.

Stap 5: Trigger voor interactie met video

Nu dienen we nog een trigger aan te maken voor de interactie met de video. Bijvoorbeeld afspelen en pauzeren. Ga hiervoor naar trigger => nieuw => aangepaste gebeurtenis. Neem de gegevens uit onderstaande afbeelding over.  

Stap 6: Google Tag Manager event doorsturen in Analytics

Als laatste dien je een tag aan te maken dat je doorstuurt naar Google Analytics. Ga hiervoor naar: tag => nieuw => kies Google Analytics en vul de gewenste waarden in. Vergeet niet om de trigger uit stap 5 toe te wijzen.